Szakács leszek II. című tankönyvünk Molnár Kristóf szakoktató szakács- és szakácstechnikus tanulók számára készített, négykötetes könyvsorozatának második darabja.
A Szakács leszek sorozat célja az, hogy egységes pedagógiai szemlélettel és felépítéssel, az alapanyagokból kiindulva bemutassa a napjainkban alkalmazott ételkészítési technológiákat és azok fizikai, kémiai hátterét.
A II. kötetben (az elsőhöz hasonlóan) a növényi alapanyagokhoz kötődő technológiák vannak túlsúlyban. A diákok megismerkedhetnek a tészták készítésével, a hüvelyesek feldolgozásának technológiáival, valamint számos alaprecepttel az alaplevek, a mártások és a levesek világából. A receptek többségéhez fázisfotók is tartoznak, melyek abban segítenek, hogy a tanulók önállóan is, könnyebben meg tudják alkotni az ételeket. A kiadványt a tartósítási eljárásokat, köztük a napjainkban egyre népszerűbb fermentálást bemutató fejezet zárja. Mindez jó alapot képez a könyvsorozat készülő III. kötetének, mely a húsokhoz kapcsolódó technológiákat tárgyalja majd.
A gazdagon illusztrált nyomtatott könyvhöz annak online elérhető verziója is jár, amely tartalmazza a kiadvány teljes anyagát kiegészítő fotókkal, érdekességekkel és receptekkel, és olyan oktatási platformokba is beilleszthető, mint például a Google Classroom vagy a Moodle.
A II. kötet tartalma:
- Gabonafélék, hüvelyesek és tészták technológiái
- Alaplevek és ízkivonatok
- Sűrítési eljárások, a mártások alapreceptjei
- Levesek
- Tartósítás
Tanterv: 2020
Ágazat: Turizmus-vendéglátás (23.)
Szakma: Szakács, Szakács szaktechnikus
Tanulási terület, tantárgy:
Tanulási terület: Szakács - középszintű képzés
Tantárgyak: Előkészítés és élelmiszer-feldolgozás (Témakörök: Előkészítés; Alapműveletek, fűszerezés, ízesítés; Alaplevek, rövid levek, kivonatok és pecsenyelevek; Alapkészítmények; Sűrítési eljárások; Mártások; Savanyítás, tartósítás); Ételkészítés-technológiai ismeretek (Témakörök: Főzés; Gőzölés; Párolás; Sütés I.; Különleges technológiák; Speciális ételek - mentes, kímélő)